5 nejlepších receptů na bublaninu s jahodami

Jahody… Mňam! To je asi první, co většinu z nás napadne už při pomyšlení, anebo při vyslovení tohoto výrazu. Voňavé, sladké, lákavé! Vidině plné misky jahod s cukrem nebo se šlehačkou neodolá skoro nikdo. Taková dobrota je toto časné letní ovoce.

Nyní už si je vlastně můžeme dovolit po celý rok – supermarkety jsou jimi zásobeny celkem pravidelně. Jen jsou ty kupované někdy trochu méně sladké. Nejlepší jsou samozřejmě jahody čerstvé, ale ani jahodové dezerty a moučníky nejsou k zahození. Takové ovocné knedlíky, koláče, dorty, bublaniny, palačinky přijdou vždycky vhod. Z jahod připravujeme i chutné marmelády, kompoty, mošty a zmrzliny.

Čerstvě natrhané jahody se nemají dlouho skladovat – i když je uložíte do ledničky, objeví se záhy plíseň a hniloba. A proto, máme-li doma větší množství jahod, které nestačíme zkonzumovat zasyrova, je tu spousta možností, jak je zpracovat. Jednou z nich koláč – bublanina, o kterou se rodina většinou doslova popere.

A abyste si mohli pochutnat i vy, některé naše osvědčené recepty zde pro vás uvádíme.

Jahodová bublanina hrníčková

Hospodyňky už to mají vyzkoušené – použití metody hrnků, namísto vážení, ušetří spoustu času. Proto je tato hrníčková jahodová bublanina rychlá a na přípravu snadná.

Suroviny:

  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 hrnek cukru
  • 1 hrnek polotučného mléka
  • 1 vanilkový cukr
  • ½ sáčku prášku do pečiva
  • 2 vejce
  • 130 gramů másla
  • na velký plech 300 – 400 gramů jahod; můžete je dát vcelku, anebo pokrájet

Postup:

  1. Do mísy si připravíme sypké ingredience, tj. mouku, cukr a vanilkový cukr.
  2. Přidáme máslo nakrájené na plátky a vypracujeme tzv. drobenku (nebo žmolenku, chcete-li). Jeden hrnek drobenky si odložíme stranou – nakonec jí bublaninu posypeme.
  3. Do mísy k drobence přidáme prášek do pečiva, vejce a mléko. Vymícháme hladké těsto a nalijeme na plech, vyložený pečícím papírem.
  4. Poklademe jahodami a – jak už bylo zmíněno – posypeme drobenkou.
  5. Pečeme v předehřáté troubě na 180 oC, cca po dobu 35 minut.
  6. Propečení můžeme zkoušet špejlí, ale drobenka pěkně zlatavé barvy nás nenechá na pochybách, že bublanina je hotová.
  7. Necháme vychladnout, krájíme a … pak už jen dobrou chuť.

Jahodová bublanina ze šlehané smetany

Suroviny:

  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1,5 hrnku cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • ½ sáčku prášku do pečiva
  • 3 vejce
  • špetka soli
  • 1 kelímek smetany ke šlehání 33 %

Postup:

  1. Do mísy rozklepněte vejce, přidejte cukr a vyšlehejte do husté pěny.
  2. Mouku smíchejte s práškem do pečiva a se solí a střídavě se smetanou přidávejte do vyšlehaného cukru s vejci.
  3. Nakonec lehce vmíchejte překrájené jahody.
  4. Vlijte do plechu, vyloženého pečícím papírem, anebo vymazaného tukem a vysypaného hrubou moukou, strouhankou, anebo kokosem.
  5. Pečte v předehřáté troubě cca 35 minut, při teplotě 180 oC.
  6. Hotovou bublaninu posypte moučkovým cukrem.

Jahodová bublanina z majonézy

Suroviny:

  • 12 lžic polohrubé mouky
  • 9 lžic cukru
  • ½ prášku do pečiva
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 lžíce rumu
  • 4 vejce
  • 3 vrchovaté lžíce majonézy
  • čerstvé nebo mražené jahody

Postup:

  1. Vejce, cukr, majonézu, vanilkový cukr a rum vyšleháme.
  2. Do mouky přidáme prášek do pečiva a přimícháme do vyšlehané směsi.
  3. Nalijeme do připraveného plechu nebo pekáčku.
  4. Poklademe jahodami, které jsme před tím lehce obalili v mouce, aby neklesly ke dnu.
  5. Pečeme asi 30 minut, při teplotě 16O – 180 oC.

Jahodová bublanina z jogurtu

Suroviny:

  • 2,5 hrnku hladké mouky
  • 1 hrnek cukru
  • 1/2 hrnku oleje
  • 1 hrnek jogurtu (řeckého typu)
  • 2 vejce
  • 1/4 hrnku citronové šťávy
  • 1 lžíce strouhané citronové kůry
  • ½ sáčku kypřicího prášku
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • špetka soli
  • 300 – 400 gramů jahod

Postup:

  1. V míse smíchejte vejce, jogurt, citronovou šťávu a kůru, olej a vanilku.
  2. Do mouky přidejte sůl a kypřicí prášek a vmíchejte do tekutého základu.
  3. Nalijte do připraveného plechu, nahoru rozložte jahody.
  4. Pečte při teplotě 180 oC zhruba 30 – 40 minut.

Jahodová bublanina piškotová z celozrnné mouky

Suroviny:

  • 6 vajec
  • 120 gramů třtinového cukru
  • 180 gramů pšeničné celozrnné mouky
  • 1 vanilkový cukr, citronová kůra
  • čerstvé jahody

Postup:

  1. Formu nebo plech si vymažeme tukem a vysypeme strouhankou.
  2. Troubu předehřejeme na 150 oC.
  3. Vejce s cukrem ušleháme do husté světlé pěny.
  4. Mouku přidáváme po troškách a lehce vmícháváme vařečkou.
  5. Hotové těsto dáme na plech, poklademe jahodami, obalenými v mouce.
  6. Pečeme 25 minut při teplotě 175 oC.

A kdybyste přece jenom všechny jahody stačili sníst čerstvé, můžete si uvedené bublaniny upéct s jakýmkoliv sezónním ovocem, anebo použít ovoce mražené. Dobrou chuť!

Vaše komentáře a hodnocení

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *