Inspirace na jednoduché buchty s jahodami

Jahodové buchty jsou obzvláště v létě příjemným zpestřením jídelníčku. Výborně se hodí ke kávě i letním koktejlům. Pohostíte a oslníte jimi návštěvy, které se k vám budou rády vracet.

Jahodová sezóna

Jahodová sezóna již brzy nastane a vy se můžete plně vrhnout do vaření. Jahody si skvěle rozumí s buchtami na tvarohovém základě, s piškotem nebo také s čokoládou. Receptů je velmi mnoho. Jahoda je snad nejvíce používané ovoce na přípravu jídel.

Vyzkoušejte klasické české buchty, bábovku nebo bublaninu, ale také buchty pocházející z jiných zemí, čokoládové brownies, americký koláč s jahodovou náplní nebo lehký našlehaný dort Pavlova z bílků.

Buchty, koláče a nepečené dorty

Výborné jsou také nepečené dorty se zakysanou smetanou, tvarohem nebo máslovými krémy, které jahody úžasně odlehčí. Jejich výroba je snadná, s pomocí šlehače a mixéru lehce vykouzlíte úžasné rolády, dorty i smetanové nepečené dezerty.

Nezapomeňte vždy na našlehání sněhu z bílků, ten slouží k tomu, aby těsto nadnášel a to bylo lehké a nadýchané. Bez vytvoření sněhu jde péct taky, ale těsto je ubité a těžké. Ta trocha času navíc se vám vyplatí.

Formu vždy správně vymažte, obzvláště u bábovkové formy je potřeba nevynechat žádné místo, aby se vám bábovka nepřichytila. Bábovku z formy dostanete pomocí mokré utěrky, kterou přiložíte ještě na horkou formu, čerstvě vytaženou z pece. Tak snadno bábovku vyklopíte, aniž byste porušili těsto.

Čokoládovou polevu, která se nalévá na brownies nebo nepečené dorty si můžete připravit i doma. Stačí rozpustit čokoládu na vaření ve vodní lázni a přidat trochu másla, aby se hezky leskla. Ředí se mlékem tak, ať je správně tekutá. Mléko však přidávejte opatrně, aby poleva nebyla moc řídká a šla dobře namazat. Do zbylé polevy můžete vhodit nakrájené jahody a sníst je jen tak ke kávě nebo drinku.  

Bábovka s jahodami

Bábovka s jahodami je hodně vylepšenou formou klasické bábovky. Jahody uvnitř v těstě jsou vítaným zpestřením, kterým překvapíte hlavně návštěvy. Na talíři ji můžete dozdobit šlehačkou a nakrájenými čerstvými jahodami. Tuto pochoutku si připravíte snadno i v zimě z jahod mražených.

Ingredience:

  • 3 hrnky polohrubé mouky
  • 1 hrnek cukr krupice
  • 4 vejce
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 šlehačky
  • prášek do pečiva
  • 10 jahod

Postup:

  1. Z bílků a cukru si ušlehejte sníh. Ostatní ingredience smíchejte v míse a jemně vmíchejte sníh.
  2. Jahody ponechte vcelku nebo nakrájejte na kousky, podle toho, jak jsou velké a na závěr je do těsta opatrně vmíchejte, abyste je moc nerozmašírovali.
  3. Těsto vlijte do vymazané formy a pečte na 180 °C v troubě 45 minut.

Brownies s jahodami

Brownies je tradiční americká pochoutka, která se uchytila i u nás. Díky velkému podílu čokolády je velmi chutná a oblíbená. Její příprava je snadná a netrvá dlouho. Do brownies můžete přidat jahody, rozinky, meruňky, švestky, broskve, ananas nebo sušené či kandované ovoce.

Ingredience:

  • 100 g hladké mouky
  • 4 vejce
  • 250 g cukru krupice
  • 200 g másla
  • 400 g čokolády na vaření
  • vanilkový cukr
  • 10 jahod
  • čokoládová poleva

Postup:

  1. Vejce a cukr vyšlehejte, až utvoří pěnu. Poté rozpusťte čokoládu s máslem a zašlehejte do pěny. Přimíchejte mouku a jahody nakrájené na kousky.
  2. Těsto vylijte do vymazané koláčové formy nebo na plech a pečte 30 minut na 180 °C.
  3. Po upečení a vychladnutí zalijte čokoládovou polevou.

Roláda s jahodovým krémem

Výtečná roláda s jahodovým krémem je sice trochu složitější na přípravu, ale námaha se vyplatí. Důležité je hned po upečení plát zlehka srolovat, aby se po vychladnutí nepolámal. Při troše cviku se vám podaří skvělá roláda. A jahodový krém je osvěžující varianta klasického těžkého vanilkového krému.

Ingredience:

  • 50 g hladká mouka
  • 3 vejce
  • 50 g moučkový cukr
  • 1 lžíce oleje
  • Krém:
  • 200 g másla
  • 100 g cukru
  • 1 tvaroh
  • 100 g jahod

Postup:

  1. Vejce a cukr rozšlehejte a poté do směsi přidejte mouku. Výsledné těsto vylijte na plech nebo pečící papír. Z papíru se lépe sundává a roluje.
  2. Těsto krátce upečte a poté jej ještě teplé srolujte.
  3. Jahody rozmixujte v mixéru. Přebytečnou vodu slijte, aby krém nebyl moc mokrý.
  4. Změklé máslo s cukrem, tvarohem a jahodovou drtí vyšlehejte do hladkého krému, kterým naplníte roládu.

Jednoduchý jahodový koláč

Jahody se dají v kuchyni využít na mnoho způsobů. Upečete s nimi jak složité a náročné recepty, tak také jednoduché hrnkové buchty, které sníte s rodinou za víkend. I když nemáte moc času, snadno připravíte třeba perfektní a rychlý jahodový koláč.

Ingredience:

  • 2 hrnky hladké mouky
  • 0,5 hrnku hrubé mouky
  • 0,5 hrnku oleje
  • 1 hrnek cukr krupice
  • 3 vejce
  • 1 vanilkový cukr
  • prášek do pečiva
  • 1 hrnek mléka

Postup:

  1. Z vaječných bílků a cukru vyšlehejte hladký sníh, poté přidejte další ingredience. Pokud nemáte čas, sníh dělat nemusíte, ale je to lepší. Koláč je více nadýchaný.
  2. Do vymazané formy vlijte těsto a na povrch rozsypejte kousky jahod. Upečte v troubě, dokud koláč nezezlátne.
  3. Po vychladnutí posypejte moučkovým cukrem.

Nepečený jahodový dort

Nepečené dorty jsou velmi zábavné a nenáročné na přípravu. Jahody se hodí jako ideální ovoce, které dortu dodá ten správný šmrnc a chuť.

Ingredience:

  • 4 kelímky zakysané smetany
  • 2 lžičky cukru
  • balíček piškotů
  • vanilkový cukr
  • 1 lžička kakaa
  • jahody
  • čokoládová poleva

Postup:

  1. Smíchejte dva a dva kelímky zakysané smetany, do jedné misky se smetanou přidejte vanilkový cukr a do druhé lžičku kakaa a dvě lžičky cukru.
  2. Dno mísy vyložte piškoty a pokryjte čokoládovým krémem ze zakysané smetany. Na povrch umístěte jahody předělené na půlky hezčí stranou nahoru.
  3. Na jahody vylijte smetanu s vanilkovým cukrem a nahoře ozdobte znovu jahodami a lehce pokapejte čokoládovou polevou.
  4. Nechte v lednici ztuhnout.

Vaše komentáře a hodnocení

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *