Jahodový web logo
Rubrika:

Jahodová marmeláda, recept 4x jinak

Jahody jsou letní červené ovoce plné vitaminů a zdraví prospěšných látek. Pomáhají proti chudokrevnosti, žaludečním potížím a posilují srdce a nervy. Jsou také oblíbeným motivem na různé domácí dekorace i oblečení. Vy si z jahod můžete připravit skvělou letní osvěžující marmeládu.

Potřebné ingredience

Jahody vybírejte vždy plně dozrálé a červené. V zimě nebo brzy z jara se prodávají jahody, které sice působí čerstvým dojmem, avšak jejich chuť je velmi planá a slabá. Správně uzrálá jahoda musí mít po rozříznutí červený střed. Jahody, které jsou vevnitř bílé nebo na povrchu spíše do oranžova nebo také do zelena, určitě na výrobu marmelády nepoužívejte. Je lepší si počkat až na konec sezóny, kdy jsou správně vyzrálé, plné chuti a přirozeného ovocného cukru. Jahody v našich podmínkách dozrávají v červnu.

Cukr můžete použít bílý, třtinový, javorový sirup, agávový sirup, sladěnku nebo další druhy sladidel. Diabetici mohou bílý cukr nahradit stévií nebo cukrem březovým.

Dnes jsou v oblibě spíše přírodní pektiny, které se dají zakoupit ve zdravé výživě. Aby marmeláda dobře želírovala, můžete přihodit i jablka, která přirozeně obsahují velké množství pektinu.

Příprava jahodové marmelády

Příprava jahodové marmelády je jednoduchá a zvládne ji každý. Ovoce se nakrájí na menší kousky a vaří. Někdo má rád džemy a někdo marmelády. Pokud chcete mít hladkou marmeládu, ale zároveň, aby v ní byly viditelné kousky, zkuste polovinu odebrat a rozmixovat. Rozmixovanou část smíchejte s kousky a dosáhnete tak marmelády, která se dobře natírá na pečivo a zároveň má kousky.

Při vaření od marmelády nikdy neodcházejte, vždy je potřeba ji hlídat a pravidelně míchat. Ovoce často rádo prudce vzkypí a přeteče přes okraj hrnce. A marmeládu seškrabovat z pece určitě nechcete. Když se hladina začne prudce zvedat, rychle stáhněte plamen a míchejte. Můžete i zkusit foukat, aby rychleji klesla.

Jahodová marmeláda

Domácí jahodová marmeláda je úžasná pochoutka, kterou si můžete namazat na chleba, přidat ke knedlíkům, jogurtu nebo si vyrobit zdravý mléčný koktejl. Zkombinujte jej třeba s chia semínky nebo zmrzlinou či šlehačkou.

Ingredience:

  • 1 kg jahod
  • šťáva z půlky citronu
  • želírovací látka
  • voda
  • 300 g cukru

Postup:

  1. Jahody očistěte od stopek, nakrájejte na kousky a vložte do hrnce s malým množstvím vody, jen tolik, aby se nepřichytávaly.
  2. Přidejte citronovou šťávu s cukrem a vařte, dokud nebudou plně rozvařeny. Poté je můžete rozmixovat nebo nechat na kousky.
  3. V troše vody rozmíchejte želírovací látku a vlijte do marmelády. Směs pořádně rozmíchejte, aby se látka rovnoměrně rozprostřela.
  4. Pomocí naběračky nalijte marmeládu do sklenic a otočte dnem vzhůru.

Jahodová marmeláda s vanilkou

Vanilka dodá jahodové marmeládě příjemnou vůni, která vám v zimě připomene léto. Jahodovou marmeládu s vanilkou si můžete třeba krátce ohřát a nalít na zmrzlinu. Skvěle se doplňují. Když nahradíte citron limetkou, posunete svou marmeládu o úroveň výš.

Ingredience:

  • 1 kg jahod
  • 1 lusk vanilky
  • šťáva z půlky limetky
  • želírovací látka
  • voda
  • 300 g cukru

Postup:

  1. Jahody oberte od stopek a pokrájejte na kousky. Vanilkový lusk rozřízněte podélně a vyberte semínka. Ty vhoďte k pokrájeným jahodám do hrnce, společně s celým luskem. Na konci jej můžete nechat ve sklenici nebo po uvaření vytáhnout.
  2. Přikápněte limetku, dosypejte cukr a vařte na mírném plameni. Nezapomínejte pravidelně míchat.
  3. Nakonec přidejte želírovací látku rozmíchanou ve sklenici vody, povařte, nalijte marmeládu do sklenic a nechte vychladnout dnem vzhůru.

Jahodová povidla se švestkami

Povidla mohou být nejen švestková, ale také jahodová. K jahodám lze přihodit švestky, borůvky, maliny nebo třešně. Dochutit je můžete také skořicí nebo pomerančovou kůrou. Povidla se vaří delší dobu, aby ovoce získalo na hustotě. Nemělo by obsahovat mnoho vody. Bílý cukr můžete nahradit cukrem třtinovým, aby měla marmeláda výraznější chuť.

Ingredience:

  • 1 kg jahod
  • 0,5 kg švestek
  • šťáva z půlky citronu
  • želírovací látka
  • voda
  • 300 g třtinového cukru

Postup:

  1. Ovoce omyjte ve vlažné vodě, švestky vypeckujte, jahody zbavte stopek a nakrájejte je na kousky.
  2. Jahody se švestkami vařte dohromady v hrnci v troše vody a neustále míchejte. Můžete přidat sušené švestky, abyste dodali marmeládě autentičnost povidel.
  3. Uvařené ovoce rozmixujte a přidejte cukr s citronovou šťávou, povařte a nakonec vlijte do směsi rozpuštěnou želírovací látku.
  4. Vařte, dokud nedosáhnete správné hustoty. Tu zjistíte jednoduchým testem, kdy kápnete trochu marmelády na talířek a necháte vychladnout.
  5. Na závěr povidla nalijte do sklenic a otočte dnem vzhůru, až do úplného vychladnutí.

Jahodová marmeláda s borůvkami

Jahodová marmeláda s borůvkami je prostě dokonalá. V případě, že se vám podaří najít lesní jahody nebo maliny, neváhejte a přihoďte je do receptu. Vykouzlíte tak úžasnou pochoutku, která vám připomene procházky vonícím lesem. Aroma stromů vám také oživí kapka javorového sirupu, přidaného na chuť.

Ingredience:

  • 1 kg jahod
  • 0,5 litru borůvek
  • šťáva z půlky citronu
  • přírodní pektin
  • voda
  • 200 g cukru
  • 100 ml javorového sirupu

Postup:

  1. Jahody zbavte zelených stopek a nakrájejte. Borůvky omyjte ve vodě, oberte od zbylých lístků a spolu s jahodami vhoďte do hrnce.
  2. Směs ovoce vařte, dokud není zcela měkké. Poté přidejte cukr a javorový sirup, vlijte citronovou šťávu a krátce povařte. Přírodní pektin rozmíchejte ve vodě a přilijte do marmelády.
  3. Až bude marmeláda mít správnou konzistenci, přelijte ji do sklenic a opět otočte, aby se víčka přichytila.

Ohodnoťte tento článek !

0 0 hlasů
Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentářů
Inline Feedbacks
View all comments

V médiích

Lidové noviny iDNES.cz Vitalia.cz eAGRI