Lahodné jahodové dorty

Jahody jsou velmi krásné a zdobné ovoce, které skvěle drží tvar. Proto se hodí na výrobu letních dortů s krémem a nadýchaným piškotem.

Jak udělat dobrý dort

Základem dortu je korpus. Peče se na několik způsobů. Buďto si můžete udělat spodní část vcelku a pokrýt ji krémem, nebo rozříznout na poloviny a horní vrstvu rozdrobit. Upéct se také dá na několik samostatných části, které ohraničíte formou nebo obkreslením kruhu na pečící papír.

Krásný na pohled

Horní část dortu je to pravé místo pro vaše nápady. Můžete ji ozdobit jahodami, marcipánovými květinami nebo jedlými perličkami, květinami, bylinkami, ořechy, šlehačkou, různými druhy ovoce, sněhovými pusinkami, želatinou, hoblinkami čokolády nebo různými polevami.

Čokoládový dort s jahodami

K jahodám se skvěle hodí čokoláda. Můžete si je posypat čokoládou strouhanou nebo zalít horkou čokoládou na vaření. Oblíbené je také máčení celých jahod do čokolády různých barev, hořké, mléčné i bílé. Čokoládový dort s jahodami a čokoládovým krémem potěší všechny milovníky obou těchto pochutin.

Ingredience:

  • 250 g mouky
  • 100 g cukru
  • lžička kakaa
  • 50 ml oleje
  • 50 ml mléka
  • 2 vejce

Krém:

  • 100 g čokolády v prášku
  • 2 šlehačky
  • 50 g cukru
  • 500 g jahod

Postup:

  1. Nejprve si z vaječných bílků a cukru vyšlehejte sníh a poté smíchejte ostatní ingredience na těsto a vmíchejte do nich sníh. Těsto si rozdělte na tři části a ty postupně upečte v kulaté formě, tak abyste měli tři korpusy.
  2. Z práškové čokolády, šlehačky a cukru si vyšlehejte tuhý krém.
  3. Krém naneste na první korpus. Posypejte krájenými jahodami a přitlačte druhým korpusem. Postup opakujte a na třetí korpus taktéž. Vršek posypejte jahodami, dozdobte lístky máty a nechte dort vychladit v lednici.

Jahodový dort Fraisier

Dort Fraisier pochází ze slunné Francie, kde jsou často pečeny lehké dezerty, plné šlehačky a svěžího ovoce. Skládá se ze dvou vrstev nadýchaného piškotového korpusu a čerstvých jahod. Je velmi hezký na pohled, obzvláště když si vyhrajete s horní stranou. Můžete ji dozdobit marcipánem, želatinou, šlehačkou, vytvořit marcipánové kytičky nebo různé tvary či sestavy z jahod a jiného ovoce. Obsypat jej oříšky nebo jedlými květy, či umístit mezi jahody makronku.

Ingredience:

  • 150 g hladké mouky
  • 100 g cukru
  • 6 vajec
  • špetka soli

Krém:

  • 2 smetany
  • 50 g cukru
  • 2 žloutky
  • vanilkový cukr
  • 100 ml mléka
  • želatina
  • voda
  • marcipán
  • 500 g jahod

Postup:

  1. Nejprve si upečte korpus. Ingredience vyšlehejte do nadýchaného těsta. Pečící papír přitlačte na formu a obkreslete pravidelný kruh. Papír otočte nakreslenou stranou dolů a vytvarujte na něj těsto do dvou kruhů, které je bude trochu přesahovat. Po upečení pomocí formy ořežte do dvou přesných kruhů.
  2. Jedno kruhové těsto vám bude sloužit jako základ dortu. Vložte jej do formy a lehce je potřete krémem, který si vyšleháte ze smetany, mléka a vychladlé želatiny uvařené ve vodě. Do krému přidejte žloutky a cukr. Na tenkou vrstvu krému vyložte celé jahody a opět pokryjte krémem.
  3. Horní část zakryjte druhým kruhem z těsta a na něj vytvarujte kruh z marcipánu, který dozdobte pokrájenými jahodami.

Krtkův dort jahodový

Krtkův dort jahodový by neměl chybět na žádné dětské zahradní oslavě. Tento hravý dort také skvěle chutná a vzhledem připomíná krtinu. Je plný ovoce, svěžího krému a čerstvých jahod. Podává se vychlazený a jistě pobaví rovněž každého zahrádkáře. Do krtiny můžete vsadit marcipánového krtka, myšku nebo jiné zvířátko.

Ingredience:

  • 150 g cukru
  • 2 lžičky kakaa
  • 250 g polohrubá mouka
  • 50 ml oleje
  • 3 vejce
  • 100 ml mléka
  • prášek do pečiva
  • špetka soli

Krém:

  • 2 smetany ke šlehání
  • 50 g moučkového cukru
  • želatina
  • voda
  • strouhaná čokoláda
  • 300 g jahod

Postup:

  1. Nejprve si upečte korpus. Ingredience smíchejte, nezapomeňte na sníh z vaječných bílků a ve formě upečte těsto.
  2. Po upečení nechte korpus vychladnout a poté jej opatrně rozřízněte v polovině, tak, aby byla spodní část zarovnaná a pevná. Horní polovinu sejměte a rozdrobte na malé kousíčky.
  3. Rozmíchejte si želatinu v horké vodě a nechte ji vychladnout. Poté ji vyšlehejte spolu se šlehačkou a cukrem. Do výsledného krému vmíchejte hoblinky strouhané čokolády.
  4. Trochu krému naneste na spodní část korpusu a na tuto vrstvu dejte vrstvu jahod. Na ně pak zbytek krému, který vytvarujte do kopcovitého tvaru, aby tvořil základ krtiny.
  5. Na krém nasypejte rozdrobený korpus a dejte dort vychladit do lednice.

Piškotový dort s jahodami

Za pomocí obyčejných piškotů rychle a snadno vytvoříte úžasný dort, který vás osvěží v letním vedru. Zakysaná smetana je lehká a nezatíží tolik žaludek, jako těžké máslové krémy, které v létě ztrácejí na své popularitě. Dort neobsahuje žádné pečení a ihned po vychladnutí jej můžete podávat ještě týž den.

Ingredience:

  • 1 balíček piškotů
  • 500 g jahod
  • 3 zakysané smetany
  • 1 tvaroh
  • 100 g cukru
  • vanilkový cukr

Postup:

  1. Formu na dort vyložte piškoty. Na ně dejte jahody nakrájené na plátky nebo kousky a zalijte smetanou rozšlehanou s cukrem a tvarohem.
  2. Další vrstva postupuje stejně, opět piškoty, jahody a smetanová směs s tvarohem. Poslední bílou vrstvu uhlaďte a na ni dejte pouze jahody vcelku. Dozdobte mátou, jedlými květy nebo oříšky či kokosem.
  3. Nechte v lednici vychladit a po zatuhnutí sejměte posuvný okraj formy.

Jahodový dort s ricottou

Ricotta je čerstvý sýr, který je nutričně velmi zajímavý. Pochází z Itálie a je velmi lehký a vláčný. Vyrábí se ze syrovátky. Je lehce nasládlý. Chutí připomíná trochu cottage a hned po otevření by se měl co nejdříve spotřebovat. Dort tak raději příliš dlouho neskladujte, ale co nejdřív snězte. S ricottou se dobře pracuje a je lehce roztíratelná, takže skvěle poslouží jako lehký krém vhodný do dortu. Spolu s jahodami je výtečná.

Ingredience:

  • 175 g másla
  • 200 g mouky
  • 80 g cukru
  • špetka soli

Krém:

  • 500 g jahod
  • dortová želatina
  • 100 ml mléka
  • ricotta
  • 100 g cukru
  • 2 kelímky smetany ke šlehání

Postup:

  1. Z ingrediencí uhněťte těsto a vyválejte. Poté jej umístěte do formy a uhlaďte, aby bylo rovnoměrné. Propíchejte vidličkou a pečte 20 minut.
  2. Na krém si rozmixujte jahody. Namočte želatinu do mléka a zavařte, aby se rozpustila. Po vychladnutí ušlehejte spolu s jahodami, ricottou, cukrem a smetanou.
  3. Dozdobte jahodami a dejte do lednice přes noc vychladnout.

Vaše komentáře a hodnocení

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *