Letní dezerty s jahodami

Zatímco v zimním období se zkřehle ohříváte u rozpálené trouby a cítíte se dobře v prohřáté a vonící kuchyni, v letním období, kdy vám do domu nebo bytu praží slunce, to už tak příjemné není. Léto navíc skýtá mnoho aktivit venku, proto si raději dopřejete rychlou svačinku a jdete se věnovat svým koníčkům.

Letní radosti

Příprava letních jahodových dezertů je nejen nenáročná, ale také velmi zábavná a hezká na pohled. Zkuste si připravit třeba cupcakes s jahodovým krémem. Malé roztomilé cupcakes si můžete kdykoli vyrobit i doma, stačí vám na to formy na košíčky, do kterých umístíte papírový košíček, do nějž nalijete těsto. Lahodným jahodovým krémem s pudinkem ozdobíte košíček pomocí zdobičky. Špičky jdou sehnat v různých variantách a práce s nimi není složitá. Vyhrajete si a vykouzlíte zároveň něco chutného i krásného na pohled. Na vrch šlehačky umístěte kousky jahod nebo jedlé květy, třeba okvětní lístky růží.

Svěží dezerty

Letními dezerty a chuťovkami z jahod potěšíte nejen sebe, protože se skvěle hodí k bílému vínu a koktejlům, ale také děti, které jahody prostě milují. K přípravě použijte čokoládu, kakao, kokos nebo krémové sýry, ze kterých doma vykouzlíte krémy, za něž by se nestyděla ani kuchařka.

Na přízdobu se k jahodám hodí máta nebo sekané oříšky či želatina. Nebo třeba marcipánové hoblinky či květy. Z jahod můžete vytvořit také různá zvířátka a z rozličných nadstavců na zdobení nejen klasické tvary, ale také hladké nebesky jemné obláčky, květiny nebo vlnky.  

Jahody s čokoládou

Jahody s čokoládou jsou perfektním dezertem hodícím se k romantické večeři ve dvou. Podávejte je spolu s šampaňským vínem v ozdobné misce, abyste dosáhli plného nejen chuťového, ale také estetického zážitku.

Ingredience:

  • 500 g jahod
  • 2 čokolády na vaření
  • kokos
  • oříšky
  • moučkový cukr
  • kapka citronu
  • bílek z 1 vejce

Postup:

  1. Jahodám ponechte stopku, abyste je měli za co chytit nebo si je napíchněte na špejli.
  2. Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni. Můžete použít i bílou nebo mléčnou, abyste dosáhli barevné pestrosti.
  3. Jahody namáčejte do horké čokolády a poté do kokosu nebo rozdrcených oříšků. Připravit si můžete také polevu z bílku a cukru s kapkou citronu, kterou našleháte. Následně nechte čokoládu vychladnout a zatuhnout.

Lehký jahodový dezert

V letním horku vás osvěží lehký jahodový dezert čerstvě vytažený z lednice. Příprava je snadná a rychlá. Upečení tenkého korpusu netrvá moc dlouho, tak nemusíte ve vysokých teplotách trávit hodinu u rozpálené trouby. Dezert naplňte kakaovým krémem, který si s jahodami výborně rozumí.

Ingredience:

  • 300 g hladké mouky
  • 200 g rozměklého másla
  • 50 g cukru krupice
  • 100 ml vody
  • špetka soli
  • rozšlehané vejce na potření korpusu
  • 500 g jahod
  • Krém:
  • 400 g šlehačky nebo smetany ke šlehání
  • 50 g cukru krupice
  • 2 lžičky kakaa

Postup:

  1. Z mouky, másla, cukru, vody a soli vypracujte rukama těsto. Vložte jej do folie a nechte hodinu odležet v lednici.
  2. Těsto následně rozválejte a vložte jej rovnoměrně do vymazané formy, tak aby ji celou přikrylo. Okraje utěsněte a horní část odřežte.
  3. Těsto propíchejte vidličkou, aby se nenafukovalo a pečte krátce v troubě na nízkou teplotu, dokud nezezlátne.
  4. Po vychladnutí jej naplňte krémem, který zhotovíte vyšleháním smetany ke šlehání s kakaem a cukrem.
  5. Nahoru rozprostřete plátky jahod, které budete od kraje do středu skládat na sebe.
  6. Nakonec nechte dezert vychladit v lednici.

Jahodový dort s želatinou

Dorty s želatinou jsou velmi oblíbené, je dobrá na klouby a to se vám bude hodit obzvláště při letním sportování. Želatinu nalévejte na ovoce postupně nejlépe naběračkou nebo lžící a rovnoměrně ji rozprostřete. Kdybyste ji vylili na dort najednou ještě za horka, mohla by se vsáknout do těsta a vytvořit nechutnou hmotu. V případě, že vám zatuhne ještě v hrnci, trochu ji ohřejte, aby získala opět tekutou konzistenci.

Ingredience:

  • 100 g polohrubé mouky
  • 3 vejce
  • 50 g cukru krupice
  • 3 lžíce oleje
  • 2 lžíce vody
  • 0,5 prášku do pečiva
  • vanilkový cukr
  • 1 sáček želatiny
  • 500 g jahod
  • Krém:
  • 1 plechovka kokosového mléka
  • mascarpone
  • 50 g cukru moučky

Postup:

  1. Nejprve si připravte korpus. Ingredience na těsto smíchejte a prošlehejte, aby byl korpus nadýchaný. Poté jej vylijte do vymazané formy a krátkou dobu pečte na nízký stupeň.
  2. Po upečení nechte korpus vychladnout a mezi tím si připravte krém.
  3. Sýr mascarpone vyšlehejte s kokosovým mlékem a cukrem. Na vychladlý korpus rozlijte krém a zarovnejte pomocí lžíce.
  4. Na krém rozložte celé jahody bez stopek.
  5. Želatinu si připravte podle návodu na sáčku a postupně ji nalévejte na jahody, až budou dostatečně přikryty.
  6. Dort ponechte přes noc v lednici. Jednotlivé vrstvy nejlépe vyniknou na řezu.

Jahodové tiramisu

Obměnou italského kávového dezertu tiramisu je jahodové tiramisu. Připravit si jej můžete do skleničky nebo ozdobné skleněné misky, tak aby vynikla krása šlehačky snoubící se s červení jahod. Na spodní část použijte podlouhlé cukrářské piškoty, které seženete téměř v každém obchodě s potravinami. Pokud nemáte rádi mastnější krémový sýr mascarpone nebo si udržujete štíhlou linii, můžete jej nahradit jakýmkoliv smetanovým sýrem, lučinou nebo žervé.

Ingredience:

  • balíček cukrářských piškotů
  • 100 ml bílého vína
  • 500 g jahod
  • 50 g cukru krupice
  • krémový sýr mascarpone
  • 200 ml šlehačky

Postup:

  1. Piškoty lehce polijte bílým vínem a umístěte na dno misky.
  2. Smíchejte mascarpone se šlehačkou a cukrem, polovinou směsi polijte piškoty a na vrch položte jahody nakrájené na poloviny.
  3. Na jahody nalijte opět krém a nahoru umístěte opět poloviny jahod. Můžete dozdobit snítky máty nebo meduňky.
  4. Jahodové tiramisu dejte do lednice a nechejte přes noc vychladit.

Vaše komentáře a hodnocení

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *