Mražené jahodové osvěžení, nejen zmrzlina

Jahody jsou skvělé nejen v dortech, zákuscích nebo ovocných pohárech, ale oceníte je také v mražených pokrmech, jako zmrzlině, dřeni nebo sorbetu. Doma si můžete udělat úžasný jahodový nanuk provoněný chutí a vůní ovoce.

Kde se vzala zmrzlina

Léto a nanuky i zmrzliny k sobě nezaměnitelně patří. Mnoho z nás si bez zmrzliny léto vůbec nedovede představit. Zledovatělá voda smíchaná s ovocem se konzumovala už ve starověkém Egyptě i Řecku. Do Evropy se dostala až o pár století později. Nejvyhlášenější země vyrábějící zmrzlinu po domácku a z přírodních ingrediencí je dodnes Itálie. Italští zmrzlináři jsou také velmi štědří a dají vám na kornout opravdu velkou porci této pochoutky.

Zmrzlina i nanuky či sorbety se vyrábějí z mnoha různých ingrediencí, kde ovšem jahoda hraje bezesporu prim. Dopřát si můžete také zmrzlinu malinovou, melounovou, vanilkovou nebo čokoládovou a spoustu dalších. Užívají se rovněž různé netradiční ingredience, jako pivní zmrzlina, sýrová, slaninová, ale to jsou spíše jen takové atrakce.

Zmrzliny a nanuky, domácí výroba bez chemie

Jestliže nechcete konzumovat mražené produkty z obchodních řetězců, které jsou plné konzervantů a éček připravte si zdravou zmrzlinu doma. Stačí smíchat a vyšlehat pár ingrediencí, zamrazit a jahodová zmrzlina či nanuk je na světě. Na výrobu můžete použít kvalitní šlehačku, hustý řecký jogurt nebo sýr mascarpone.

S výrobou domácích nanuků si vyhrajete vy i vaše děti. Zamíchejte do nich kousky ovoce nebo si vytvořte z různých druhů ovoce odlišné barevné vrstvy. Nanuk s kiwi, ananasem a jahodami vás jistě potěší nejen svou chutí, ale také veselou kombinací barev.

Máte-li chuť na něco svěžího, elegantního a bez laktózy, připravte si domácí sorbet nebo jahodovou dřeň. Jahodový sorbet se skvěle hodí také ke střiku z bílého vína nebo jako dezert po lehkém letním obědě.

Jahodová zmrzlina s jogurtem

Neexistuje nic více osvěžujícího než dát si zmrzlinu v letním vedru. Jahodová zmrzlina s jogurtem je lehká a zdravá. Doma si ji připravíte bez chemických přísad a umělých chutí, se kterými se často setkáváme u zmrzlin prodávaných na ulici.

Ingredience:

  • 400 g jahod
  • smetana ke šlehání
  • velký kelímek bílého jogurtu
  • vanilkový cukr

Postup:

  1. Jahody rozmixujte. Ušlehejte smetanu a jogurt do hladké pěny.
  2. Ke šlehané smetaně s jogurtem přidejte vanilkový cukr a jahody.
  3. Směs nechejte zamrazit v lednici.

Jahodová zmrzlina s mascarpone

Jahodová zmrzlina s mascarpone je vydatnější verze zmrzliny pro opravdové fajnšmekry. Pokud máte rádi tiramisu nebo jahodový cheesacake je zmrzlina s mascarpone to pravé osvěžení pro vás. Mascarpone je v podstatě sýr, takže budete mít zároveň velmi netradiční pochutinu, kterou provoní hromada čerstvých jahod. S jahodovou zmrzlinou s mascarpone jistě překvapíte i ty nejvíce gurmánsky zaměřené návštěvy.

Ingredience:

  • 500 g jahod
  • 50 g moučkového cukru
  • 100 ml polotučného mléka
  • mascarpone

Postup:

  1. Jahody rozmixujte a přidejte k nim cukr, mascarpone a polotučné mléko.
  2. Vše dohromady našlehejte, až se utvoří pevná pěna.
  3. Pěnu nechte vychladit v mrazničce.

Domácí jahodový sorbet

Jahodový sorbet je pochoutka pocházející z oblastí kolem Středozemního moře. V oblibě ji měl císař Nero i arabští vládcové, obývající Sicílii. Ti vytvářeli sorbet, tak, že smíchali sníh z hory Etny a přidali k němu šťávu z místních citronů uzrálých na slunci. Sorbet se tradičně připravuje ze studené vody a ovocné šťávy, poté se nechá zamrazit. Aby byl více hustý, přimíchejte vaječné bílky, ty jej udrží lépe pohromadě a nadechnou.

Ingredience:

  • 2 vaječné bílky
  • 500 g jahod
  • 100 g cukr krupice
  • citronová šťáva

Postup:

  1. Cukr rozmíchejte v 200 ml vody a nechte chvíli vařit, jen tak, aby se zcela rozpustil. Poté nechte cukrový rozvar vychladnout.
  2. Jahody rozmixujte, přepasírujte, abyste se zbavili zrníček a přimíchejte cukrový rozvar. Přidejte pár kapek citronové šťávy.
  3. Z bílků ušlehejte tuhý sníh a přimíchejte k rozmixovaným jahodám.
  4. Vzniklý sorbet nechte zmrazit v ledničce.

Domácí jahodový nanuk

Kdo by netoužil dát si doma pravý přírodní jahodový nanuk. Příprava není až tak složitá, jak se zdá, stačí mít formičky na nanuky a zapíchnout do nich dřívka nebo část formičky, která je určená na držení. Nanuk můžete ozvláštnit kousky jahod, nebo si jej namíchat z více druhů ovoce, aby byl krásně barevný, použijte maliny, ostružiny či třešně. Není problém si připravit také nanuky v klasickém provedení v čokoládě. Stačí dát nanuky do mrazničky a pak je vyklopit z formičky. V hrnečku si rozpustíte trochu čokoládové polevy a nanuky do ní ponoříte a pak dáte opět rychle zchladit. Můžete si je posypat oříšky, kokosem nebo mandlemi či pistáciemi. Klidně i barevnými jedlými dekoracemi, či marcipánem nebo použít různé druhy čokolády nebo karamel, pro větší barevný efekt.

Ingredience:

  • 100 g jahod
  • 2 kelímky jogurtu nebo jeden velký
  • citronová šťáva
  • med

Postup:

  1. Jahody rozmixujte, přimíchejte med s jogurtem a citronovou šťávou.
  2. Do plastových formiček na zmrzlinu nalijte směs a zatlačte držátkem. Dejte zamrazit do ledničky.
  3. Nanuky z formy vytáhnete tak, že formu dáte na chvíli pod tekoucí horkou vodou. Nanuk se působením tepla uvolní a z formy lehce vyjede.

Domácí jahodová dřeň

Jahodová dřeň je klasika, která je každému známá. Velmi snadno se připravuje a jí se se lžičkou. Můžete si ji přidat také do ovocných pohárů nebo na ovoce jen tak do misky. K jahodám přimíchejte maliny, lesní ovoce, borůvky nebo ostružiny.

Ingredience:

  • 500 g čerstvých jahod
  • 100 g cukru moučky
  • 100 g malin

Postup:

  1. Z celkového množství jahod a malin si jich pár odeberte a nakrájejte na kousky.
  2. Zbytek jahod s malinami rozmixujte s cukrem. Přimíchejte nakrájené kousky ovoce a dejte zamrazit.

Vaše komentáře a hodnocení

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *