Osvěžující i léčivé jahodové nápoje

Aktualizováno 17 července, 2021 v 06:49

Jahodové nápoje jsou v letních vedrech to pravé osvěžení. Ve chvílích, kdy teplota atakuje třicítku a vy se pečete na slunci, je čas dát si něco co vás okamžitě zchladí a bude také skvěle chutnat.

Léčivé účinky jahod a jahodníku

Jahody mají mnoho léčivých účinků, které působí na naše zdraví. Obsahují vitamin C a jsou ideální potravinou vhodnou k dietě. Jedlé nejsou jen plody, ale celá rostlina. Můžete ji jíst i za syrova, mladé lístečky jahodníku stačí jen tak utrhnout a sníst. Starší listy se obvykle nekonzumují, protože mají mnoho tříslovin, které způsobují hořkost.

Tak neváhejte a vyrazte ven s košíčkem na jahodové, malinové, či ostružinové listy. Nejlepší rostlinky rostou v lese, kde je čisté životní prostředí a neprošly šlechtěním. Dbejte však na to, abyste si natrhali jen pro svoji potřebu a nezničili celou úrodu.

Co budete potřebovat na vykouzlení letního koktejlu

Na přípravu jahodového koktejlu, ať už s mlékem nebo alkoholického budete potřebovat mixér. Pokud mixér nevlastníte, stačí jahody rozmačkat vidličkou. Vybírejte si co nejzralejší, aby měly vysoký obsah cukru a byly snadno rozmačkatelné.

Do alkoholických koktejlů můžete přidat bílý rum nebo vodku, či tequillu. Jahodové daiquiri se dá připravit také s melounem. Mix jahod a melounu je velmi osvěžující. Je však potřeba z něj vybrat zrníčka nebo si koupit meloun bez zrníček. V případě, že byste je pomixovali, nápoj by získal jejich přirozenou hořkost a nebyl by tak dobrý.

Mléčné koktejly se dají snadno kombinovat s hustým řeckým nebo smetanovým jogurtem, aby byly více osvěžující. Koktejl pak není tak přeslazený a má lehkou nakyslou chuť. Pokud toužíte po nápoji, který vás na dlouho zasytí, vyměňte jogurt za smetanu, šlehačku nebo smetanu kysanou. Oblíbená jsou rovněž acidofilní mléka s jahodami, kyška nebo podmáslí.

Čaj z listů jahodníku

Čaj z listů jahodníku je velmi zdravý nápoj s mnoha příznivými účinky na náš organismus. Jsou v něm obsaženy minerály a třísloviny spolu s vitaminem C a silice, které dodají čaji nezaměnitelnou chuť. Účinkuje především při potížích s trávicí soustavou, ale i jako prevence. Zamezuje průjmům, žaludečním bolestem, střevním chřipkám a využijete jej také při nemocech ledvin nebo zánětech močového měchýře. Vyzkoušejte nejen jahodník zahradní, ale také čaj z lístků jahodníku lesního, má mnohem více vitaminu C a dalších obsahových látek. Sbírejte pouze mladé lístky, které jsou křehké, dobře zpracovatelné a mají nižší hořkost.

Ingredience:

  • lžička čerstvých nebo sušených jahodníkových listů
  • 200 ml horké vody

Postup:

  1. Listy jahodníku vložte do hrnečku a zalijte horkou vodou. Neměla by být až na bodu varu. Čaj nechte louhovat 10 minut a poté sceďte.
  2. Čaj z listů jahodníku popíjejte jednou denně.

Čaj z listů maliníku a jahodníku

Čaj z listů jahodníku můžete směle kombinovat s dalšími bylinkami nebo listy, jako je například maliník nebo ostružiník. Maliník upravuje zažívání, posiluje kardiovaskulární systém a působí pozitivně na krevní tlak. Je dobrý také na pleť a působí proti vyrážkám způsobených nadměrným sluněním. Maliník se osvědčil ve směsích ženských čajů, upravuje menstruaci a usnadňuje porod. Můžete jej pít kdykoli na něj máte chuť a chcete udělat něco pro své zdraví.

Ingredience:

  • 0,5 lžičky listů jahodníku
  • 0,5 lžičky listů maliníku
  • 200 ml horké vody
  • lžička cukru

Postup:

  1. Listy maliníku a jahodníku smíchejte a zalijte je horkou vodou.
  2. Po 10 minutách, až budou zcela vylouhovány, je sceďte a přidejte cukr. Pijte jednou denně nebo při obtížích.

Daiquiri jahodové

Nejen tělo, ale i duši je potřeba občas vyléčit. A nic nenavodí příjemnější prostředí, než skvělý nápoj, který vás osvěží v letním horku nebo rozzáří každou party na pláži, u jezera či doma u bazénu. Jahodové daiquiri se skládá z mixovaných jahod, ledové tříště a kvalitního alkoholu. Snadno si jej připravíte doma v mixéru.

Ingredience:

  • 200 g jahod
  • ledová tříšť
  • 4 cl bílého rumu
  • šťáva z půlky citronu
  • 1 lžička cukru

Postup:

  1. Jahody rozmixujte v mixéru. Přimíchejte k nim citronovou šťávu, lžičku cukru a dolijte bílým rumem.
  2. Servírujte v koktejlové sklenici a dozdobte lístkem máty.

Jahodový džus recept

Domácí jahodový džus je mnohem zdravější a chutnější, než džus kupovaný. Máte kontrolu nad množstvím cukru v džusu a můžete si jej připravit z kvalitních jahod. Navíc je bez konzervantů a v ledničce nějakou dobu vydrží. Můžete popustit uzdu své fantazii a namíchat si jej za použití dalšího ovoce. Do jahodového džusu přidejte maliny, ostružiny, třešně, višně nebo švestky, či rybíz. Nadstavit jej můžete také jablkem, hroznovým vínem nebo hruškami. V případě, že džus nestihnete spotřebovat a začne vám v lednici kvasit, určitě ho nevyhazujte, ale udělejte si z něj jahodové víno či ocet.

Ingredience:

  • 500 g jahod
  • 200 g cukru
  • citronová šťáva nebo kyselina citronová

Postup:

  1. Jahody rozmixujte a uvařte v menším množství vody. Přidejte cukr a vařte, dokud nebude zcela rozpuštěn. Nakonec přisypejte trochu kyseliny citronové nebo pár kapek citronové šťávy.
  2. Nechte vychladnout, přelijte do uzavřené lahve a skladujte v lednici. Džus můžete přidat i jako ingredienci do jahodového mléčného koktejlu a máte jej ihned kdykoliv po ruce.

Domácí jahodový koktejl

Domácí jahodový koktejl si můžete udělat zcela tradičním způsobem jen z mléka, jahod a cukru, ale také s přidáním jogurtu, chia semínek, zakysané smetany nebo s drcenými mandlemi či skořicí na ozdobu. Jako chladící složku do koktejlu můžete použít kostky ledu nebo ještě lépe ledovou tříšť, která mu dodá lepší konzistenci.

Ingredience:

  • 5 velkých jahod
  • řecký nebo smetanový jogurt
  • 200 ml mléka
  • ledová tříšť
  • lžička cukru

Postup:

  1. Jahody s mlékem, jogurtem a cukrem pomixujte a přidejte ledovou tříšť.
  2. Pomíchejte, nalijte do vysoké sklenice, dozdobte na povrchu skořicí nebo drcenými mandlemi a servírujte.
Rate this post

Vaše komentáře a hodnocení

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *