Světové recepty s jahodami

Jahody jsou oblíbenou ingrediencí do moučníků ve světě stejně jako u nás. Neustále vznikají nové a nové recepty, ale za vyzkoušení stojí také staré znovuobjevené recepty, které mají své nezaměnitelné kouzlo.

Inspirace ze zahraničí

Jahody jsou ovoce, které je velmi rozšířené a roste téměř všude. Zároveň je také nejoblíbenějším letním ovocem, hodícím se do dezertů. S jahodami v kuchyni si můžete projet celý gurmánský svět.

Zajímavé suroviny

Na pečení světových receptů nebudete nic zvláštního potřebovat. Zajímavý je sýr mascarpone, který pochází z Lombardie a byl přímo vytvořen jako sýr používaný do dezertů. Na chleba se díky své přirozené sladkosti moc nehodí.

Další oblíbenou přísadou v domácích i zahraničních dezertech je velmi hustý krémový řecký jogurt. Vyrábí se tradičně v celé oblasti kolem Středozemního moře a je používán k vaření moučníků, ve studené i teplé kuchyni. Hlavně je oblíben s okurkami jako salát tzatziki.

Italský jahodový dort

Italský jahodový dort se řadí mezi jedny z nejúžasnějších ovocných dortů. Lehké nadýchané těsto vonící po citronech doplňuje jemný smetanový krém a čerstvé jahody. Korpus neobsahuje kypřící prášek, proto je potřeba pořádně vyšlehat sníh z vaječných bílků, aby se správně nadechl.

Korpus:

  • 3 vejce
  • 100 g cukru
  • 100 g hladké mouky
  • 30 g škrobu
  • citronová kůra z bio citronu

Krém:

  • 500 g jahod
  • 2 smetany ke šlehání
  • 50 g cukru
  • 2x ztužovač šlehačky

Postup:

  1. Nejprve si vypracujte z bílku a cukru sníh. Poté jej smíchejte s ostatními ingrediencemi na korpus. Ten upečte v troubě na 180 °C 30 minut.
  2. Až bude korpus vychladlý, podélně jej rozřízněte.
  3. Jahody nakrájejte na kousky a smíchejte s trochou cukru. Zároveň si ušlehejte v míse šlehačku spolu s cukrem a ztužovačem šlehačky.
  4. Na polovinu korpusu naneste šlehačku a posypejte jahodami. Přiklopte druhou stranou korpusu.
  5. Na spojené korpusy s jahodovou vrstvou vevnitř naneste další část šlehačky a další jahody. Ty opět překryjte šlehačkou, kterou nanesete zároveň i z boční strany korpusu, tak aby byl celý bílý.
  6. Nakonec vytvořte na krajích zdobičkou točené kopečky a mezi ně vsypejte jahody. Boční stranu dortu můžete ozdobit jahodami, oplatkami nebo ji obsypat mandlemi. Záleží na tom, co se vám líbí více.

Jahodový croissant

Croissant je typickým pečivem francouzské kuchyně, které koupíte ve Francii v každé pekárně. Peče se slaný, se sýrem, šunkou, klobáskou nebo také na sladko. Chutné máslové croissanty doplňuje perfektně čokoláda nebo ovocná marmeláda. Croissanty si můžete připravit i z listového těsta.

Ingredience:

  • 500 g hladké mouky
  • 1 vejce
  • 250 g másla
  • domácí jahodová marmeláda
  • špetka soli
  • 50 g cukru
  • droždí

Postup:

  1. Smíchejte mouku, vejce, sůl a cukr, postupně dolévejte vodu a vypracujte hladké těsto, tak aby drželo pohromadě a netrhalo se. Až bude těsto hotové, nechte jej do druhého dne odpočívat v lednici.
  2. Na druhý den vyválejte těsto do tvaru čtverce. Máslo si vypracujte s trochou mouky, tak aby se dalo tvarovat a vyválejte do menšího čtverce. Ten umístěte na čtverec s netukovou vrstvou těsta a zabalte je oba do tvaru obálky.
  3. Těsto dejte do lednice na 30 minut vychladnout a poté vyjměte a vyválejte znovu a zabalte. Tento postup 3x zopakujte.
  4. Nakonec těsto vyválejte a nakrájejte na podlouhlé trojúhelníky. Potřete jahodovou marmeládou a srolujte od širší strany dolů. Na koncích srolované croissanty ohněte, aby měl zahnutý tvar rohlíku. Nechte je před pečením ještě chvíli kynout.
  5. Na povrchu je potřete vajíčkem a pečte v troubě na 200 °C do zlatova.

Jahodová charlotta recept

Jahodová charlotta je francouzský dortík. V ohrádce z cukrářských piškotů si ladně sedí krém ze smetany a smetanového jogurtu. To vše je zasypáno čerstvými jahodami, jež dotváří celkový estetický dojem. Můžete si také připravit menší charlottky do skleniček.

Ingredience:

  • 200 g jahod
  • 50 g cukru
  • želatina
  • voda
  • smetana ke šlehání
  • smetanový jogurt
  • cukrářské piškoty

Postup:

  1. Mísu po okrajích vyložte cukrářskými piškoty na stojato.
  2. Jahody rozmixujte s cukrem.
  3. Uvařte si podle návodu na sáčku želatinu a ponechte vychladnout.
  4. Smetanu a jogurt si ušlehejte do krému, vmíchejte jahody s cukrem a vychladlou želatinu. Směs nalijte doprostřed mísy mezi piškoty a horní stranu dozdobte nakrájenými jahodami. Nechte v lednici zcela zatuhnout.

Nepečený cheesecake s jahodami

Recept na cheesecake pochází z Řecka, avšak rozšířil se po celém světě. Je to velmi lahodný koláč s bohatou krémovou náplní z tvarohu, sýra mascarpone, smetany a jogurtu, ztužen želatinou. Sušenky na korpus můžete použít jak klasické, tak také kakaové nebo s různými příchutěmi. Smíchejte je s vlašskými ořechy, mandlemi, pistáciemi, lískovými oříšky, kokosem či kešu.

Ingredience:

  • 100 g kakaových sušenek
  • 50 g mletých vlašských ořechů
  • 50 g změklého másla
  • želatina
  • tvaroh
  • mascarpone
  • vanilkový cukr
  • smetany
  • 100 g krupicového cukru

Postup:

  1. Sušenky podrťte na jemno, smíchejte s oříšky a máslem. Směsí vyložte formu.
  2. Uvařte si želatinu podle návodu a nechte vychladit.
  3. Vyšlehejte tvaroh, jogurt, smetanu, mascarpone a cukr a vmíchejte želatinu. Vylijte směs na sušenkový korpus a na povrchu zasypejte jahodami. Nechte cheesecake vychladit a ztuhnout v lednici.

Jahodová klevela

Jahodová klevela je znovuobjevený recept pocházející z Německa, kde se vařil v letních měsících za velké úrody jahod. Je to svěží a rychlý moučník, který je hotov ve velmi krátké době a můžete si jej připravit vždy, když máte málo času. Nebo si uschovat svou klevelu v lednici a dát si ji ve chvilce pohody.

Ingredience:

  • 200 g jahod
  • 30 g cukru
  • 1 lžička škrobu
  • smetana
  • 200 ml vody
  • mandle

Postup:

  1. Jahody nakrájejte na kousky a vložte do hrnce společně s vodou a cukrem. Vařte je na mírném ohni, dokud se nerozvaří.
  2. Poté vmíchejte lžičku škrobu a vypněte. Do ještě teplých jahod přimíchejte smetanu a posypte mandlemi.
  3. Klevelu je nejlépe konzumovat za tepla, ale můžete si ji dát i vychladit do lednice a jíst i po studenu.

Vaše komentáře a hodnocení

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *